De schedel beweegt.

Sommige ideeën worden al zo lang voor waar gehouden, dat niemand ze nog in twijfel trekt. Zo heeft men ooit geconstateerd dat de fontanellen van baby’s langzaam dichtgroeien, totdat zich uiteindelijk een hard bot heeft gevormd waar geen beweging meer in zit.

Tot voor kort was er geen reden om aan dit idee te twijfelen, want je ziet of voelt de schedel immers niet bewegen. Maar in de jaren zeventig ontdekte de Amerikaan John Upledger tijdens een operatie bij toeval dat het hersenvlies beweegt. Door middel van wetenschappelijk onderzoek toonde hij aan dat ook de schedelbeenderen bewegen en hij onderzocht de oorzaak van die beweging. Op basis van dit onderzoek ontwikkelde hij een behandelmethode waarmee allerlei klachten gunstig beïnvloed kunnen worden.

Het Cranio-Sacraal Systeem.

De naam is ontleend aan de beenderen die samen met  de wervelkolom het zenuwstelsel omvatten. De hersenen en het ruggenmerg zijn bekleed met beschermende vliezen waarbinnen vloeistof circuleert. Een deel van dit vlies is vastgehecht aan de binnenkant van de schedel en op een aantal plaatsen in de wervelkolom. Hierin ontstaat een ritmische beweging; het Cranio-Sacraal ritme. Het Cranio-Sacraal systeem is een hydraulisch systeem. Dit betekent dat druk op een bepaald punt uitgeoefend, zich voortplant door het hele systeem. Denk bijvoorbeeld aan een met water gevulde ballon. Als je daarbij op een punt druk uitoefent, ontstaat er een beweging op een andere plaats. Op die manier heeft elke beweging binnen het systeem effect op het geheel.

Omdat het Cranio-Sacraal systeem de hersenen en het ruggenmerg omgeeft, heeft het grote invloed op de werking van veel lichaamsfuncties, zoals waarneming, beweging, ademhaling, spijsvertering, emoties enz. Wanneer het Cranio-Sacraal ritme verstoord wordt heeft dit dus een nadelig effect op de hersenen en ruggenmerg waardoor vele functies bemoeilijkt worden. Zo’n verstoring kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, infectie, operatie, teveel stress enz.

Het gevolg is dan dat de druk op de hersenvliezen te groot wordt zodat de schedelbeenderen niet meer vrij kunnen bewegen.

 

De behandelmethode.

Cranio-Sacraaltherapie is erop gericht om blokkades binnen het systeem op te heffen, zodat de schedel en de hersenvliezen hun natuurlijke bewegingsvrijheid terugkrijgen.

Een Cranio-Sacraaltherapeut kan het ritme met zijn handen ervaren en hierdoor lokaliseren in welke gebieden zich problemen voordoen.

Door de schedelbeenderen zelf als een soort handvat te gebruiken kan er invloed op de hersenvliezen uitgeoefend worden. Wanneer de beweging is hersteld, kan het lichaam gebruik maken van zijn eigen correctiemechanisme, waardoor het genezingsproces in gang gezet kan worden.

Cranio-sacraaltherapie kan ingezet worden bij een scala aan klachten. Denk aan alle pijnklachten in het hele lichaam, onrust, emotionele problemen enz. Deze methode wordt bij kinderen, volwassenen en dieren op dezelfde manier ingezet.