Rugklachten

Wie kent niemand met rugklachten?

Tegenwoordig is het een veel gehoorde klacht, rugpijn en alles wat daar uit voortvloeit.
En met de afgelopen jaren waarin we meer thuis zijn gaan werken is het alleen maar toegenomen. Minder beweging, minder spierontwikkeling, soms minder goede werkhouding en stress zijn grote oorzaken.

De Dorn methode.

De Dorn therapie is ontwikkeld door Dieter Dorn. Een langbouwer uit Allgäu.
Door aan spitaanval kon hij niet werken en als landbouwer is dat een lastige! Hij herinnerde zich het verhaal va een man uit een dorp in de buurt die rugklachten op een merkwaardige manier kon oplossen en besloot de man op te zoeken. 

En voila, hij werd op een merkwaardige manier “genezen” van zijn rugklachten. Dieter wilde heel graag deze manier zelf onder de knie krijgen en en de man stimuleerde hem deze methode verder te ontwikkelen en te verspreiden aangezien hij zelf al op leeftijd was.

De basis

De basis van de Dorn therapie is correctie van beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken, als ze niet even lang zijn staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegings-beperking als gevolg.

Beenlengte verschil heeft zelden te maken met botlengteverschil maar vrijwel altijd met ruimte die ontstaan is tussen de gewrichten in. 

Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, wordt het bekken en daarna de wervelkolom gecontroleerd. Wervels die niet in de juiste positie staan worden gecorrigeerd. 

Beweging.

Beweging is een wezenlijk element van de Methode Dorn. Alle correcties worden gedaan tijdens dynamiek. De cliënt pendelt met zijn been of arm of  draait het hoofd naar links en rechts. En dit heeft twee redenen.

  1.  Door de spieren actief mee te laten werken activeer je het spiergeheugen waardoor de spieren de nieuwe stand ook beter vast kunnen houden.
  2. door de spieren in te schakelen tijdens de correctie door middel van beweging werken spieren niet langer tegen maar mee. Hetgeen voor minder pijn tijdens en na de behandeling zorgt.

 

Samenhang met psychische componenten.

Problemen van rug en wervelkolom kunnen simpelweg houdingsgerelateerd zijn. Soms ligt er echt een psychische oorzaak als basis achter. Zeker wanneer er sprake is van steeds dezelfde wervel of steeds dezelfde scheefstand.

Denk daarbij maar aan de oude spreekwoorden:

Een zware last dragen

Je in bochten wringen

Ik hou als therapeut daar ook rekening mee en zal het ter sprake brengen wanneer ik vermoed dat het meespeelt in je herstel.

Na de behandeling.

Na de Dorn behandeling is het heel belangrijk om 2 tot 3 dagen zwaar tillen en lichamelijke inspanning te vermijden. Ook kan er wat spierpijn optreden wanneer wervels gecorrigeerd zijn; het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. 

Thuis oefeningen doen helpt om de rug zoveel mogelijk in balans te houden.

Aan het einde van de behandeling gebruik ik Deep  Blue om de spierpijnen zoveel mogelijk te verzachten. Deze essentiële olie mag ook thuis gebruikt worden.